Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rogaliki drożdżowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rogaliki drożdżowe - składniki:
Rogaliki drożdżowe - sposób przygotowania: Robimy nadzienie. Mak płuczemy, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy go, osączamy i mielemy dwa razy w maszynce przez najgęstsze sitko. Mak wkładamy do rondla na stopione masło, dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Smażymy ok. 10 minut. Białko ubijamy na pianę i mieszamy z ciepłym makiem, następnie masę studzimy. Robimy rogaliki. Mąkę przesiewamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę letniego mleka i 10 dag mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn drożdży podwoi objętość, wlewamy go do miski z mąką. Garnuszek po rozczy-nie przepłukujemy resztą mleka, które również wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy ciasto, tak aby do masy weszło jak najwięcej powietrza - będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od ręki i ścianek naczynia. Wówczas, wciąż wyrabiając, dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Wtedy wykładamy je partiami na posypaną mąką stolnicę i delikatnie wałkujemy na grubość 1/2 cm. Placek ciasta kroimy w pasy o szerokości ok. 10 cm, które następnie kroimy w trójkąty. Na środku każdego trójkąta kładziemy porcję masy makowej lub konfitury i zwijamy ciasto, nadając mu formę rogalika. Rogaliki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, zachowując spore odstępy między nimi. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy wyrosną (czyli po około 30 min), smarujemy je roztrzepanym jajkiem, a następnie pieczemy w 200°C przez ok. 25-30 minut.

Informacje o Rogaliki drożdżowe

  • Wypasione paszteciki

    Wypasione paszteciki

    w temperaturze 220oC. Podajemy na ciepło z borówkami. Rogaliki drożdżowe z kiełbaską chorizo 20 dag kiełbasy chorizo Ciasto drożdżowe: 250 g letniego mleka, 25 g drożdży, 3 jajka, 1 łyżeczka cukru, 40 dag mąki, 2 łyżki

  • Jedzenie na pocieszenie - smakołyki na ostatnie chwile wakacji

    Jedzenie na pocieszenie - smakołyki na ostatnie chwile wakacji

    Zacznij dzień od pachnących maślanych rogalików drożdżowych. Przygotowanie zajmie ci trochę czasu (ciasto musi wyrosnąć), więc może zrób je poprzedniego dnia wieczorem... Poleca Delimamma . Składniki na 12-14 rogalików Składniki powinny mieć temperaturę pokojową 600 g mąki pszennej 260 ml

  • Jak u babci - domowe wypieki

    Jak u babci - domowe wypieki

    Kruche czy drożdżowe? Z konfiturą czy z czekoladą? Nieważne! Zawsze pyszne i nie da się poprzestać na jednym. Przepis na kruche rogaliki z dżemem lub rogaliki drożdżowe z marmoladą jabłkową Ambition Komplet deserowy F... KAROLINA LOREL ECRU Serwis ... LUBIANA VICTORIA