Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Peperonata
Peperonata - składniki:
Peperonata - sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną paprykę oczyszczamy z pestek i wewnętrznych białych błon, po czym kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. W szerokim garnku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki (poza octem) i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez niecałą godzinę. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy ocet, całość delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z plackami.
- 75 dag mieszanej papryki (czerwonej
- zielonej
- żółtej)
- 40 dag cebuli
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 pełna łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sol
- świeżo mielony pieprz
Informacje o Peperonata
-
Papryka
... m i e s z a ł a m. WOLNE GOTOWANIE. Peperonata to potrawa przygotowana ze słodkiej papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Jest podawana na zimno lub na ciepło jako dodatek do ryby, mięsa. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Pasteryzować w słoiku. Może być gęsta
-
Ratatouille - codzienne danie z Nicei
Na garnek letnich warzyw duszonych w pomidorach z czosnkiem i ziołami mówimy zazwyczaj "ratatuja", a nie peperonata, pisto czy briam. Uznałam więc, że najlepiej będzie prowansalski przepis potraktować jako wzorcowy, a pozostałe niech będą zachętą do własnych
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki