Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Peperonata

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Peperonata - składniki:
Peperonata - sposób przygotowania: Umytą i osuszoną paprykę oczyszczamy z pestek i wewnętrznych białych błon, po czym kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. W szerokim garnku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki (poza octem) i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez niecałą godzinę. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy ocet, całość delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z plackami.

Informacje o Peperonata

  • Papryka

    ... m i e s z a ł a m. WOLNE GOTOWANIE. Peperonata to potrawa przygotowana ze słodkiej papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Jest podawana na zimno lub na ciepło jako dodatek do ryby, mięsa. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Pasteryzować w słoiku. Może być gęsta

  • Ratatouille - codzienne danie z Nicei

    Na garnek letnich warzyw duszonych w pomidorach z czosnkiem i ziołami mówimy zazwyczaj "ratatuja", a nie peperonata, pisto czy briam. Uznałam więc, że najlepiej będzie prowansalski przepis potraktować jako wzorcowy, a pozostałe niech będą zachętą do własnych