Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szczypce kraba kamiennego lub królewskiego z masłem curry
Szczypce kraba kamiennego lub królewskiego z masłem curry - składniki:
Szczypce kraba kamiennego lub królewskiego z masłem curry - sposób przygotowania:
Pastę curry mieszamy z marmoladą i czosnkiem. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy sokiem z cytryny i dodajemy do pasty. W rondlu rozgrzewamy masło, wkładamy do niego pastę i, intensywnie mieszając, zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym. Rozłupujemy szczypce krabowe i zdejmujemy z nich większą część pancerza, zostawiając 'pazurki'. Szczypce układamy promieniście w rondlu, zalewamy sosem i bardzo delikatnie podgrzewamy przez 6-7 minut.
- 1 kg szczypców kraba (jeśli kupiliśmy już obgotowane i zamrożone - rozmrażamy je; jeśli mamy świeże - gotujemy 8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem koperku)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 4 łyżki marmolady pomarańczowo-imbirowej
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 ml soku z cytryny
- 3/4 kostki masła
- sos sojowy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki