Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z soczewicy ze świeżymi ziołami
Sałatka z soczewicy ze świeżymi ziołami - składniki:
Sałatka z soczewicy ze świeżymi ziołami - sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy około 20 minut razem z obraną i pokrojoną w nieduże słupki marchewką, obraną cebulą naszpikowaną goździkami oraz boczkiem pokrojonym w grube słupki. Odsączamy (po ugotowaniu soczewica powinna być al dente), cebulę wyrzucamy. Do soczewicy z boczkiem i marchewką dodajemy selera pokrojonego w plastry o grubości 1/2 cm, szalotkę pokrojoną w cienkie plasterki, grubo posiekaną kolendrę i szczypiorek. Doprawiamy olejem, musztardą, octem, solą i pieprzem. Podajemy w temperaturze pokojowej.
- 200 g ciemnej soczewicy
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 4 goździki
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 szalotki
- po garści szczypiorku i kolendry
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- sól
- pieprz czarny z młynka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki