Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Letni Pudding

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Letni Pudding - składniki:
  • 8 kromek czerstwego białego pieczywa tostowego z okrojoną skórką
  • 800 g świeżych malin
  • jeżyn i czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 30 ml wody
Letni Pudding - sposób przygotowania: Przygotowujemy szklaną miskę. Z jednej kromki chleba wykrawamy krążek o średnicy dna miski i wykładamy nim  dno. Pozostałe kromki przekrawamy wzdłuż na połowy i dokładnie wykładamy nimi ściany naczynia, tak by brzegi kromek zachodziły na siebie. W dużym garnku powoli podgrzewamy owoce, cukier i wodę, delikatnie potrząsając, aż owoce puszczą sok. Odlewamy 3 łyżki stołowe soku do filiżanki. Owoce i pozostały sok wlewamy do miski dokładnie wyłożonej chlebem. Przykrywamy całość dokładnie przykrojonymi kromkami, przyciskamy obciążonym talerzykiem i wstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu puddingu, przesuwamy nożem wzdłuż ścianek miski, odwracamy na talerz i zdejmujemy ostrożnie miskę. Polewamy deser zachowanymi 3 łyżkami soku. Pudding powinien mieć kształt półkuli. W podobny sposób wykonamy mniejsze porcje, używając zamiast miski filiżanek.