Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Purée z rzepy
Purée z rzepy - składniki:
Purée z rzepy - sposób przygotowania:
Rzepę obieramy, myjemy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Lekko solimy i gotujemy ok. 30 min. Odcedzamy, na moment jeszcze stawiamy garnek na ogniu, aby odparować rzepę, po czym miksujemy ją ze śmietaną, solą, pieprzem i majerankiem. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w cienkie plastry, obsmażamy na 2 łyżkach masła. Żaroodporny półmisek smarujemy pozostałym masłem, wykładamy purée, przykrywamy jabłkami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy kilka minut (możemy to samo zrobić w żeliwnym naczyniu nad ogniskiem). Podajemy z pieczonym mięsem.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki