Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Charlotta czekoladowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Charlotta czekoladowa - składniki:
Charlotta czekoladowa - sposób przygotowania: Mieszamy alkohol ze szklanką wody. Zanurzamy w płynie biszkopty i wykładamy nimi formę o pojemności ok. 1,5 l. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z połową masła, kawą i 2 łyżkami wody. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy ją z gazu i dodajemy resztę masła oraz cukier. Dokładnie mieszamy i wbijamy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do czekoladowej masy dodajemy 2-3 łyżki białek, aby masa się rozluźniła. Potem dodajemy resztę piany i mieszamy. Całość przelewamy do formy wyłożonej biszkoptami. Na wierzchu układamy pozostałe biszkopty. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem wykładamy go na talerz i posypujemy kakao.