Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak w winie z ziołami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak w winie z ziołami - składniki:
  • 1 kurczak
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki świeżych listków bazylii
  • lub estragonu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki kwaśnej 22% śmietany
  • ewentualnie 1 łyżeczka likieru o smaku anyżkowym (np. francuskiego pastisu)
Kurczak w winie z ziołami - sposób przygotowania: Kurczaka kroimy na ćwiartki, nacieramy solą, pieprzem i oliwą wymieszaną z roztartymi ząbkami czosnku. Dno namoczonego garnka wykładamy cząstkami sparzonych i obranych pomidorów. Na pomidorach układamy mięso, posypujemy estragonem, podlewamy białym winem i przykrywamy. Dusimy godzinę, po 40 minutach można odkryć garnek i polać mięso wytworzonym sosem. Gotowego kurczaka wyjmujemy z garnka, sos cedzimy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, mieszając, ewentualnie wlewamy likier. Kurczaka podajemy w sosie.