Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Faszerowany udziec jagnięcy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Faszerowany udziec jagnięcy - składniki:
  • 1 udziec z kością (ok. 2.5 kg) jagnięcy
  • 10-15 dag sera pecorino lub (w kawałku) parmezanu
  • 5-6 serc karczochów (można kupić w słoiku lub w puszce; warzywa są grillowane i zalane oliwą)
  • 15 filecików anchois
  • po 2 łyżki świeżych posiekanych ziół natki; rozmarynu i mięty
  • 2 łyżki tartej bułki
  • oliwa
Faszerowany udziec jagnięcy - sposób przygotowania: Z zewnętrznej strony udźca usuwamy nadmiar tłuszczu. Ostrym nożem nacinamy mięso wokół wystającej kości. Delikatnie ją wyjmujemy, nacinając mięso coraz głębiej i jak najbliżej kości. Wyluzowany udziec rozcinamy i rozkładamy tak, aby powstał duży płat, z którego ścinamy nadmiar tłuszczu, żyłki i błony. Rozgrzewamy piekarnik do 240°C. Rozłożony płat mięsa obkładamy pokrojonym w cienkie płatki pecorino albo parmezanem. Osączamy serca karczochów, spłaszczamy je, naciskając ręką, układamy na warstwie sera. Na wierzchu kładziemy osączone fileciki anchois, posypujemy ziołami i tartą bułką, skrapiamy łyżką oliwy. Mięso rolujemy od węższego boku, obwiązujemy nicią kuchenną. Boki można dodatkowo spiąć wykałaczkami. Układamy w brytfannie, skrapiamy drugą łyżką oliwy. Na dno brytfanny wlewamy 50 ml wody. Pieczemy 20 minut, potem obniżamy temperaturę do 160°C i dopiekamy przez 1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z piekarnika, owijamy folią aluminiową, czekamy 10 minut, by odpoczęło i dopiero kroimy w plastry.