Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pstrąg z patelni

Autor
A A A
  • Pstrąg z patelni

    Fot. Łukasz Kozyra

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pstrąg z patelni - składniki:
Pstrąg z patelni - sposób przygotowania: W robocie kuchennym drobno mielemy płatki i przekładamy na duży talerz, dodajemy sól i pieprz. Smarujemy pstrągi z obydwu stron roztopionym masłem, kładziemy je na płatkach i postępujemy tak samo, jak przy obtaczaniu w panierce sznycli. Smażymy na średnim ogniu w sklarowanym maśle, po 3-4 minuty z jednej strony. Podajemy z ćwiartkami cytryny oraz tym samym oprzyrządowaniem, co w przypadku sznycla. *Do pstrąga Marek Bieńczyk proponuje oczywiście burgund. Pstrąg z migdałami lubi pływać w dobrym białym burgundzie, ale Tadziu zawsze musi mi coś skompliko-wać. Będę jednak udawał, że płatki orkiszowe nie różnią się tak wiele od migdałowych, i polecę Joseph Drouhin Rully 2008, (Centrum Wina, 80 zł). Albo, taniej, kupaż chardonnay i grenache: Maurel-Vedeau, Vin de pays d'Oc 2009 (Dobrewina.pl, 26 zł)