Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sandacz na zimno z sosem agrestowym

Autor
A A A
  • Sandacz na zimno z sosem agrestowym

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sandacz na zimno z sosem agrestowym - składniki:
  • 4 filety z sandacza - ewentualnie jesiotra
  • 600 g agrestu
  • 2-centymetrowy odcinek korzenia imbiru
  • pół butelki słodkiego białego wina
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Sandacz na zimno z sosem agrestowym - sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy, smarujemy oliwą, pieczemy na patelni grillowej, na niedużym ogniu, 10-20 min, zależnie od ich grubości. Podajemy lekko schłodzone, z sosem agrestowym, który przygotowujemy tak: pół kilo agrestu czyścimy z szypułek, przepoławiamy i gotujemy w winie przez 30 minut. Odcedzamy, zachowując wino. Przecieramy przez gęste sito. Przekładamy na teflonową patelnię i podgrzewamy na małym ogniu, dodając drobno posiekany imbir, odrobinę soli i pieprzu, a jeśli kwas wykręca gębę, trochę wina, w którym agrest gotowaliśmy. Kiedy smak jest już odpowiedni, studzimy do temp. pokojowej. Resztę agrestu przepoławiamy, usuwamy w miarę możliwości pestki, możemy też obrać go ze skórki. Dodajemy do purée, mieszamy, serwujemy z rybą.Agrestowe bąbelki Jeśli ewentualnie jesiotr, to ewentualnie szampan, ale niezbyt wytrawny (czyli nie Blanc de Blancs). Może być wręcz półwytrawny, choćby Drappier Carte d'Or (Wininova, 179 zł) lub Zoémie de Sousa Brut Doucoureuse (Winarium, 130 zł). Jeśli sandacz, to skromniej: Prosecco Nino Franco (Mielżyński, 49 zł). Wina musujące tego typu dostosują się do lekkiej słodyczy sosu, którą wniesie użyte do niego słodkie wino. Jeśli wolimy dowartościować kwasowość agrestu, weźmy nowozelandzki sauvignon blanc, np. Ketu Bay 2010, Konrad, za 39 zł, lub Sauvignon Blanc 2010, Konrad, za 49 zł (oba wina: Winarium). Wina dobiera Marek Bieńczyk