Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik melonowy z likierem Midori

Autor
A A A
  • Sernik melonowy z likierem Midori

    Fot. Robert Sobociński

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik melonowy z likierem Midori - składniki:
  • Spód i boki:
  • 1.5 szklanki pokruszonych herbatników (najlepiej z pełnoziarnistej mąki np. Lu Digestive)
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • Masa serowa:
  • 75 dag kremowego twarożku
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2 łyżki likieru melonowego Midori
  • Polewa:
  • 2 szklanki gęstej kwaśnej (22%) śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki likieru Midori
  • Dekoracja:
  • 1 szklanka likieru Midori
  • 7 g żelatyny
  • kulki wykrojone z melona miodowego (Honeydew) lub Santa Claus
Sernik melonowy z likierem Midori - sposób przygotowania: Mieszamy herbatniki z masłem, powstałą masą wylepiamy dno i boki tortownicy o średnicy 32 cm. Robimy masę serową: ucieramy twarożek z cukrem i solą. Gdy masa będzie gładka, wbijamy kolejno jajka, dokładnie ucierając. Dodajemy likier i jeszcze chwilę ucieramy. Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 50 minut w temp. 180°C - jeśli środek masy się zetnie, można wyjąć ciasto z piekarnika. Odstawiamy na 15 minut, zwiększamy temperaturę piekarnika do 230°C. Robimy polewę, mieszając śmietanę z cukrem i likierem. Polewamy ciasto, rozsmarowując równo po całej powierzchni, wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut, potem wyjmujemy i studzimy. Likier przeznaczony do dekoracji bardzo mocno podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści (niektóre rodzaje żelatyny wymagają wcześniejszego namoczenia, trzeba postępować według wskazówek na opakowaniu). Odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, rozkładamy na cieście melonowe kulki, pokrywamy je gęstniejącą galaretką i wstawiamy co najmniej na pół godziny do lodówki.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem

Informacje o Sernik melonowy z likierem Midori

  • Sorbet z arbuza, sernik z melonem

    Sorbet z arbuza, sernik z melonem

    melony. Schłodzone owoce kroimy na połówki, usuwamy pestki, a miąższ dzielimy - kroimy na kawałki, formujemy w kulki, jak nam wygodniej. Przekładamy do miseczek, skrapiamy zimnym sosem winnym. Podajemy z kremem waniliowym. Sernik melonowy z likierem Midori Spód i boki: 1,5