Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sernik melonowy z likierem Midori
Sernik melonowy z likierem Midori - składniki:
Sernik melonowy z likierem Midori - sposób przygotowania:
Mieszamy herbatniki z masłem, powstałą masą wylepiamy dno i boki tortownicy o średnicy 32 cm. Robimy masę serową: ucieramy twarożek z cukrem i solą. Gdy masa będzie gładka, wbijamy kolejno jajka, dokładnie ucierając. Dodajemy likier i jeszcze chwilę ucieramy. Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 50 minut w temp. 180°C - jeśli środek masy się zetnie, można wyjąć ciasto z piekarnika. Odstawiamy na 15 minut, zwiększamy temperaturę piekarnika do 230°C. Robimy polewę, mieszając śmietanę z cukrem i likierem. Polewamy ciasto, rozsmarowując równo po całej powierzchni, wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut, potem wyjmujemy i studzimy. Likier przeznaczony do dekoracji bardzo mocno podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści (niektóre rodzaje żelatyny wymagają wcześniejszego namoczenia, trzeba postępować według wskazówek na opakowaniu). Odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, rozkładamy na cieście melonowe kulki, pokrywamy je gęstniejącą galaretką i wstawiamy co najmniej na pół godziny do lodówki.
- Spód i boki:
- 1.5 szklanki pokruszonych herbatników (najlepiej z pełnoziarnistej mąki np. Lu Digestive)
- 1/2 szklanki stopionego masła
- Masa serowa:
- 75 dag kremowego twarożku
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2 łyżki likieru melonowego Midori
- Polewa:
- 2 szklanki gęstej kwaśnej (22%) śmietany
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki likieru Midori
- Dekoracja:
- 1 szklanka likieru Midori
- 7 g żelatyny
- kulki wykrojone z melona miodowego (Honeydew) lub Santa Claus
Szybki sernik z sekretnym składnikiem
Informacje o Sernik melonowy z likierem Midori
-
Sorbet z arbuza, sernik z melonem
melony. Schłodzone owoce kroimy na połówki, usuwamy pestki, a miąższ dzielimy - kroimy na kawałki, formujemy w kulki, jak nam wygodniej. Przekładamy do miseczek, skrapiamy zimnym sosem winnym. Podajemy z kremem waniliowym. Sernik melonowy z likierem Midori Spód i boki: 1,5
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki