Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron z czosnkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron z czosnkiem - składniki:
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 suszone ostre czerwone papryczki
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1/2 kg makaronu (najlepiej tradycyjnego pici
  • może też być grube spaghetti)
  • starty ser pecorino do posypania
Makaron z czosnkiem - sposób przygotowania: Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino. UWAGA: W klasycznym przepisie używa się ręcznie robionego makaronu pici. Oto przepis. Mieszamy 80 dag mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i 2 szklanki letniej wody. Wyrabiamy energicznie. Smarujemy ciasto oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy cienko i kroimy w paseczki. Każdy pasek rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż powstanie długi i dość gruby makaron. Podsypujemy mąką, aby się nie kleił.

Informacje o Makaron z czosnkiem

  • Walentynki last minute

    Walentynki last minute

    Podczas uroczystych kolacji bardziej liczy się gest i nasze zaangażowanie. Jeśli szykowanie kilkudaniowej kolacji jest ponad nasze siły, poprzestańmy na drobnych przekąskach, których przygotowanie zajmie kilka chwil. Nasza propozycja na danie główne to spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli makaron z