Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa kurkowo-porowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa kurkowo-porowa - składniki:
  • po 3 łyżki masła i oliwy
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 70-80 dag oczyszczonych kurek
  • 1 duża posiekana biała cebula (lub 2 mniejsze)
  • 1 duży
  • pokrojony w cieniutkie paseczki (julienne) por
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1.5 l bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
  • sól
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka gęstej (36%) śmietanki
  • gałązki świeżej kolendry
Zupa kurkowo-porowa - sposób przygotowania: W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, wkładamy czosnek, kurki, cebulę oraz pory i, mieszając, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino, mieszamy, gotujemy jeszcze 2 minuty. W dużym garnku zagotowujemy bulion z chilli i pieprzem, solimy do smaku (ale ostrożnie, bo bulion jest słony). Wkładamy do bulionu grzyby, cebulę, pory i czosnek. Gotujemy 15 minut, a potem miksujemy (pozostawiamy kilka całych kurek). Śmietankę łączymy z małą ilością gorącej zupy, wlewamy do pozostałej, mieszając, zagotowujemy. Przed podaniem dekorujemy kurkami i gałązkami kolendry.