Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Creme caramel

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Creme caramel - składniki:
Creme caramel - sposób przygotowania: Karmelizujemy cukier na patelni i wylewamy na dno ceramicznych naczynek cienką warstwą. Odstawiamy do schłodzenia. Mleko z wanilią zagotowujemy (wanilię przecinamy wzdłuż na pół). Żółtka, całe jajka i brązowy cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do mleka i mieszając, powoli podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Przecedzamy masę przez drobne sito. Wlewamy do naczynek z karmelem. Umieszczamy naczynka z kremem w większym naczyniu z gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości foremek) i zapiekamy w temp. 110°C około 50 minut. Schładzamy. Odwracamy foremki do góry dnem i wykładamy gotowy krem na talerzyki.

Informacje o Creme caramel

  • Menu dnia z roladkami z kurczaka

    Menu dnia z roladkami z kurczaka

    uroczystych obiadach. Pamiętaj o nim, planując walentynkowe menu. Zobacz przepis na creme caramel - deser śmietankowo-karmelowy

  • Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    Patatas bravas to jeden z przykładów tapas - hiszpańskich przekąsek serwowanych np. w trakcie przyjęć, czy też w barach, w roli zakąski do alkoholu. Jeśli nie masz młodych ziemniaków, wybierz inne - najlepiej dosyć zwarte. Patatas bravas z młodych ziemniaków 1 kg ziemniaków 1l oliwy z oliwek do

  • Z nutą wanilii - doskonałe słodkości

    Z nutą wanilii - doskonałe słodkości

    waniliowy, zwany również Flanem Valencia, to deser rodem z Hiszpanii (podobnym deserem jest francuski creme caramel ). Tak, jak panna cottę, można podawać go z dodatkiem owoców. Flan waniliowy 1 i 1/4 szklanki chudego mleka laska wanilii 1/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego 1/4 szklanki