Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żeberka w sosie pomidorowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Żeberka w sosie pomidorowym - składniki:
Żeberka w sosie pomidorowym - sposób przygotowania: Cebule i czosnek obieramy i siekamy, a następnie połowę porcji szklimy na oleju. Dodajemy keczup, pomidory i miód, doprawiamy sosem sojowym, 1 łyżką octu, solą, musztardą, pieprzem cayenne i imbirem. Sos gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Do garnka wlewamy 3-4 l wody, dodajemy resztę cebuli z czosnkiem, liść laurowy, goździki, 2 łyżki octu i skórki z cytrusów, a następnie całość zagotowujemy. Opłukujemy żeberka, dzielimy na porcje i wkładamy do wody z przyprawami. Gotujemy ok. 15-20 min. Wyjmujemy żeberka, osuszamy i smarujemy sosem. Układamy je na rozgrzanym grillu i pieczemy po 5-10 min z każdej strony, często smarując sosem.
Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!