Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babka drożdżowa z bakaliami
Babka drożdżowa z bakaliami - składniki:
Babka drożdżowa z bakaliami - sposób przygotowania:
Rodzynki i skórkę cytrynową przekładamy do miseczki i skrapiamy winiakiem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Robimy zaczyn. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, mleko i cukier, dokładnie mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy zaczyn, aż podwoi objętość. Robimy ciasto. Mąkę (250 g) przesiewamy z solą do dużej miski lub bezpośrednio do pojemnika miksera, dodajemy mleko, żółtka, jedno jajko i cukier. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, używając końcówki typu hak, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto jeszcze przez 5 minut. Stopniowo dodajemy kawałki masła i wyrabiamy kolejne 5 min, aż do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, robimy w nim zagłębienie, w które wsypujemy migdały i skropione winiakiem bakalie. Wyrabiamy ciasto, aż do równomiernego rozprowadzenia bakalii. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. Delikatnie formujemy z ciasta wałek, który dzielimy na 2 części. Każdą przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy formy do piekarnika nagrzanego do 200oC i zaraz obniżamy temperaturę do 175oC, po czym pieczemy około 1 godz.
- Zaczyn drożdżowy:
- 200 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 2 płaskie łyżki cukru
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 jaja
- 50 g cukru
- 150 g zimnego masła
- Ciasto:
- 100 ml mleka
- 5 żółtek
- Bakalie:
- 250 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 3 łyżki winiaku
- 150 g migdałów bez skórki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki