Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka drożdżowa z bakaliami

Autor
A A A
  • Babka drożdżowa z bakaliami

    Fot. Shutterstock.com / E.G.Pors

    Poziom trudności: trudne

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babka drożdżowa z bakaliami - składniki:
Babka drożdżowa z bakaliami - sposób przygotowania: Rodzynki i skórkę cytrynową przekładamy do miseczki i skrapiamy winiakiem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Robimy zaczyn. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, mleko i cukier, dokładnie mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy zaczyn, aż podwoi objętość. Robimy ciasto. Mąkę (250 g) przesiewamy z solą do dużej miski lub bezpośrednio do pojemnika miksera, dodajemy mleko, żółtka, jedno jajko i cukier. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, używając końcówki typu hak, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto jeszcze przez 5 minut. Stopniowo dodajemy kawałki masła i wyrabiamy kolejne 5 min, aż do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, robimy w nim zagłębienie, w które wsypujemy migdały i skropione winiakiem bakalie. Wyrabiamy ciasto, aż do równomiernego rozprowadzenia bakalii. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. Delikatnie formujemy z ciasta wałek, który dzielimy na 2 części. Każdą przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy formy do piekarnika nagrzanego do 200oC i zaraz obniżamy temperaturę do 175oC, po czym pieczemy około 1 godz.