Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladowa markiza z sosem wiśniowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladowa markiza z sosem wiśniowym - składniki:
  • Markiza:
  • 30 dag deserowej czekolady
  • 3/4 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki przesianego kakao
  • 4 żółtka
  • 1/4 szklanki wody
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka zimnej kremówki
  • masło do formy
  • Sos wiśniowy:
  • 2 szklanki wydrylowanych i pokrojonych na połówki wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki czystej wódki owocowej (kirszu; palinki lub śliwowicy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2.5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
Czekoladowa markiza z sosem wiśniowym - sposób przygotowania: Smarujemy masłem keksówkę i wykładamy folią kuchenną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy 1/2 szklanki masła, dodajemy 1/4 szklanki cukru, a potem kakao. Ucieramy chwilę. Miksujemy żółtka z wodą, resztą masła i cukru. Stawiamy ją nad parą i ubijamy masę przez 5-6 min. Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, aż masa ostygnie (ok. 5 min). Łączymy z masą kakaową, dodajemy ciepłą czekoladę i wanilię. Miksujemy kremówkę na sztywno, łączymy z masą czekoladową i przekładamy do formy. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Składniki sosu podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy folię z markizy i kroimy ją w plastry. Każdy polewamy ciepłym sosem.

Informacje o Czekoladowa markiza z sosem wiśniowym

  • Wiśnia jest wiśnia!

    Wiśnia jest wiśnia!

    podaniem posypujemy cukrem cynamonowym. Czekoladowa markiza z sosem wiśniowym Markiza: 30 dag czekolady deserowej, 3/4 szklanki miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki przesianego kakao, 4 żółtka, 1/4 szklanki wody, ziarenka z 1/2 laski wanilii, 1