Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto z nektarynkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto z nektarynkami - składniki:
Ciasto z nektarynkami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy masłem tortownicę o średnicy 25 cm. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią i solą. Ucieramy masło z 3/4 szklanki cukru, gdy powstanie jasna, puszysta masa, wbijamy jajko i ucieramy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy drugie jajko, ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita. Wlewamy olejek migdałowy, zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce mąkę z solą, proszkiem i wanilią. Ciasto rozsmarowujemy w formie, na wierzchu układamy cząstki nektarynek. Posypujemy gałką wymieszaną z resztą cukru, pieczemy 45-50 min - wykałaczka wetknięta w środek ciasta powinna być sucha po wyjęciu. Studzimy w formie przez 10 min, potem ostrożnie wyjmujemy.

Informacje o Ciasto z nektarynkami

  • Złociste menu dnia z nektarynkowym ciastem

    Złociste menu dnia z nektarynkowym ciastem

    Ponieważ zupa z kukurydzy jest dosyć łagodna w smaku, wymaga doprawienia aromatycznymi przyprawami, m.in. imbirem lub chili. Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zastąpić je zwykłym lub śmietanką do zup (najlepiej 12%). Kremowa zupa z kukurydzy 3 kolby kukurydzy 1 mała cebula lub szalotka 1