Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Farfalle z groszkiem i pancettą

Autor
A A A
  • Farfalle z groszkiem i pancettą

    Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Farfalle z groszkiem i pancettą - składniki:
Farfalle z groszkiem i pancettą - sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente (na półtwardo) w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy. W czasie gdy się gotuje, na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz groszek (świeży albo mrożony). Wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut - w tym czasie zredukuje ono swoją objętość, a alkohol wyparuje. Zmniejszamy płomień i wlewamy śmietanę. Mieszając przez cały czas, podgrzewamy sos kilka minut, aby zgęstniał. Gotowy makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z sosem. Podajemy w dużej misce, posypany siekaną bazylią i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Informacje o Farfalle z groszkiem i pancettą

  • Włoskie menu dnia z pysznym makaronem

    Włoskie menu dnia z pysznym makaronem

    , który po soleniu i doprawieniu, dojrzewa przez ok. 3 miesiące. Pancetta to obowiązkowy składnik w słynnym spaghetti alla carbonara. W tym przepisie możesz ją zastąpić dobrym boczkiem lub bekonem. Zobacz przepis na: Farfalle z groszkiem i pancettą Ciągłe głodny? Zobacz inne przepisy na dania z

  • Delikatne menu dnia

    Delikatne menu dnia

    . Aromatyczne i sycące. Farfalle z groszkiem i pancettą 400 g makaronu farfalle (kokardki) oliwa 2 ząbki czosnku 12 dag pancetty lub wędzonego boczku 15 dag groszku kieliszek białego wina stołowego 200 ml śmietany garść świeżo startego parmezanu pęczek bazylii sól świeżo zmielony pieprz Makaron

  • Makaron, mięso i warzywa - Twoja ulubiona zgrana paczka [7 przepisów]

    Makaron, mięso i warzywa - Twoja ulubiona zgrana paczka [7 przepisów]

    Zamiast groszku ten makaron będzie pysznie smakował również z ciętą zieloną fasolką, bobem (poza sezonem wybierz mrożone), szpinakiem lub rukolą. Uwaga - jest naprawdę sycący! Farfalle z groszkiem i pancettą 400 g makaronu farfalle (kokardki) oliwa 2 ząbki czosnku 12 dag pancetty lub wędzonego

  • Makaronowe fantazje

    Makaronowe fantazje

    . Autor: Zuzanna Wiciejowska Farfalle, czyli kokardki zawsze prezentują się bardzo estetycznie na talerzu. W towarzystwie groszku (świeżego lub mrożonego), pancetty, śmietanowego sosu i parmezanu smakuje równie wyśmienicie jak wygląda. Farfalle z groszkiem i pancettą 400 g makaronu farfalle (kokardki