Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kenijski kurczak curry na zielono

Autor
A A A
  • Kenijski kurczak curry na zielono

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kenijski kurczak curry na zielono - składniki:
  • Spory kawałek (5-6 cm)
  • obrany i grubo posiekany imbiru
  • 5 dużych obranych i grubo pokrojonych ząbków czosnku
  • sól
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • (po 2 na osobę) 8 pałek kurczaka
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 10 dag liści kolendry
  • 2-3 zielone
  • bez pestek
  • posiekane papryczki chilli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
Kenijski kurczak curry na zielono - sposób przygotowania: Miksujemy imbir z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią kuchenną i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę czosnkowo-imbirową, wkładamy pomidory i koncentrat, liście kolendry i zielone chilli. Wsypujemy niepełną łyżeczkę soli, wlewamy 2 łyżki wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy około 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową, gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Potem dodajemy jogurt, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możemy wlać 2-3 łyżki wody.