Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mielona jagnięcina z groszkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mielona jagnięcina z groszkiem - składniki:
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 pokrojona na plasterki cebula
  • 2 posiekane czerwone papryczki chilli
  • 1 posiekany pęczek świeżej kolendry
  • 2 posiekane pomidory
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 45 dag mielonej świeżej jagnięciny
  • (można zastąpić mielonym mięsem indyka)
  • 10 dag zielonego groszku
  • 2 świeże zielone papryczki chilli do przybrania
Mielona jagnięcina z groszkiem - sposób przygotowania: W rondlu średniej wielkości rozgrzewamy olej i, mieszając, rumienimy na nim cebulę. Do cebuli dodajemy papryczki chilli, połowę posiekanej kolendry i pomidory, zmniejszamy ogień. Następnie wsypujemy sól i chilli w proszku, dodajemy czosnek oraz imbir, starannie mieszamy. Wkładamy do rondla mieloną jagnięcinę i, cały czas mieszając, smażymy przez 7-10 minut. Do mieszaniny dodajemy groszek. Smażymy przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Potrawę podajemy przybraną zielonymi papryczkami chilli oraz pozostałą posiekaną kolendrą.