Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wiśniowe ciasto upside down

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wiśniowe ciasto upside down - składniki:
Wiśniowe ciasto upside down - sposób przygotowania: Do metalowej formy na tartę wsypujemy brązowy cukier, dodajemy 1/4 szklanki masła i ocet. Podgrzewamy, mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień, wkładamy wiśnie i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy resztę masła na puszysty krem, dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Wrzucamy żółtka i wanilię, ucieramy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach. Ubijamy białka z sokiem cytrynowym, pianę dodajemy w 3 porcjach do ciasta. Rozkładamy ciasto na przestudzonych wiśniach. Pieczemy ok. 45 min w temp. 175°C. Ciasto pozostawiamy na 5 min w formie, potem okrawamy dookoła i przykrywamy talerzem. Odwracamy do góry dnem. Należy uważać, aby nie oparzyć się gorącym sosem wypływającym z ciasta. Po 5 minutach zdejmujemy formę i zostawiamy ciasto do ostygnięcia na mniej więcej 45 minut.