Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tortellini z ziołowym farszem
Tortellini z ziołowym farszem - składniki:
Tortellini z ziołowym farszem - sposób przygotowania:
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim wgłębienie i wbijamy w nie jajka. Mieszamy składniki widelcem, a potem wyrabiamy rękami, aż uzyskamy gładkie i zwarte ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt zbite, podczas wyrabiania można dodać pół skorupki jajka letniej wody i łyżkę oliwy). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Myjemy dokładnie zioła i gotujemy je w małej ilości osolonej wody, dopóki nie zmiękną (ok. 5 min). Odcedzamy i odciskamy na durszlaku, żeby usunąć całą wodę. Następnie drobno siekamy i przekładamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy ricottę i 150 g parmezanu, doprawiamy solą i gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy. Masę stawiamy w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy szerokie i długie pasy ciasta. Na każdym pasku, w regularnych odstępach, rozkładamy porcje farszu wielkości orzecha. Pasek ciasta zginamy wzdłuż na pół tak, by przykryć porcje nadzienia. Tniemy pasek z nadzieniem na kwadratowe pierożki i dokładnie zlepiamy palcami, smarując brzeg wodą. Olej rozgrzewamy w garnku o grubym dnie. Kiedy jest gorący, wkładamy porcjami tortellini i smażymy. Podajemy udekorowane listkami szałwi i posypane resztą parmezanu.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki