Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tortellini z ziołowym farszem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tortellini z ziołowym farszem - składniki:
Tortellini z ziołowym farszem - sposób przygotowania: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim wgłębienie i wbijamy w nie jajka. Mieszamy składniki widelcem, a potem wyrabiamy rękami, aż uzyskamy gładkie i zwarte ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt zbite, podczas wyrabiania można dodać pół skorupki jajka letniej wody i łyżkę oliwy). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Myjemy dokładnie zioła i gotujemy je w małej ilości osolonej wody, dopóki nie zmiękną (ok. 5 min). Odcedzamy i odciskamy na durszlaku, żeby usunąć całą wodę. Następnie drobno siekamy i przekładamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy ricottę i 150 g parmezanu, doprawiamy solą i gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy. Masę stawiamy w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy szerokie i długie pasy ciasta. Na każdym pasku, w regularnych odstępach, rozkładamy porcje farszu wielkości orzecha. Pasek ciasta zginamy wzdłuż na pół tak, by przykryć porcje nadzienia. Tniemy pasek z nadzieniem na kwadratowe pierożki i dokładnie zlepiamy palcami, smarując brzeg wodą. Olej rozgrzewamy w garnku o grubym dnie. Kiedy jest gorący, wkładamy porcjami tortellini i smażymy. Podajemy udekorowane listkami szałwi i posypane resztą parmezanu.