Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bezy francuskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bezy francuskie - składniki:
  • 4 białka
  • 125 g drobnego cukru do wypieków (albo zwykły cukier rozdrobniony w blenderze)
  • 125 g cukru pudru
Bezy francuskie - sposób przygotowania: Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem albo używamy mat silikonowych. Rozgrzewamy piekarnik do 120oC. Zaczynamy ubijać białka na najwolniejszych obrotach i stopniowo zwiększa-my prędkość do maksymalnej. Kiedy białka będą białe i miękkie, zaczynamy dodawać drobny cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być sztywna, błyszcząca, a wzięta na palec tworzyć kształt dziobu orła. Wyłączamy mikser i plastikową łopatką do ciasta delikatnie wtapiamy w masę cukier puder. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego (albo torebki z odciętym rogiem) i wyciskamy bezy o średnicy ok. 3 cm. Wsuwamy blachę do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110oC. Pieczemy tak długo, aż bezy dadzą się łatwo odklejać od papieru, a w środku będą całkowicie suche (2-2,5 godziny, zależnie od piekarnika i wielkości bez). Jeśli bezy zaczną brązowieć, obniżamy temperaturę w piekarniku do 65oC. Gotowe bezy pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na kilka godzin, aż całkowicie ostygną. Bezy przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Informacje o Bezy francuskie

  • Przepis na bezy

    Przepis na bezy

    . Powstało już wiele odmian tego przysmaku – m.in. beza po angielsku, francuska, szwajcarska, włoska. Najczęściej spotkana i najłatwiejsza w przygotowaniu to beza francuska. Z kolei włoska i szwajcarska są trudniejsze w wykonaniu, ale lepiej zachowują swój charakterystyczny bezowaty kształt. Bezy to