Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zabaglione na szampanie
Zabaglione na szampanie - składniki:
Zabaglione na szampanie - sposób przygotowania:
Robimy zabaglione: w metalowej miseczce mieszamy żółtka z cukrem, miodem i szklanką wina musującego. Stawiamy miseczkę nad parą (np. na garnku z wrzątkiem, tak aby dno nie dotykało wody) i ucieramy około 10 minut, aż masa potroi swoją objętość. Zdejmujemy miseczkę, ucieramy dalej około 5 minut, aż masa ostygnie. Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę i delikatnie, porcjami, dodajemy do zabaglione. Studzimy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Obrane i pozbawione pestek owoce kroimy na kawałki i rozkładamy w miseczkach lub pucharkach. Każdą porcję skrapiamy łyżką wina musującego, na wierzchu układamy porcje zabaglione, dekorujemy całymi truskawkami i od razu podajemy.
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 szklanka + 6 łyżek wytrawnego białego wina musującego
- 100 ml kremówki śmietany
- 50 dag mieszanych owoców sezonowych (możemy dodać też kiwi lub cząstki pomarańczy - dla koloru)
- 6 całych truskawek do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki