Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zabaglione na szampanie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zabaglione na szampanie - składniki:
Zabaglione na szampanie - sposób przygotowania: Robimy zabaglione: w metalowej miseczce mieszamy żółtka z cukrem, miodem i szklanką wina musującego. Stawiamy miseczkę nad parą (np. na garnku z wrzątkiem, tak aby dno nie dotykało wody) i ucieramy około 10 minut, aż masa potroi swoją objętość. Zdejmujemy miseczkę, ucieramy dalej około 5 minut, aż masa ostygnie. Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę i delikatnie, porcjami, dodajemy do zabaglione. Studzimy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Obrane i pozbawione pestek owoce kroimy na kawałki i rozkładamy w miseczkach lub pucharkach. Każdą porcję skrapiamy łyżką wina musującego, na wierzchu układamy porcje zabaglione, dekorujemy całymi truskawkami i od razu podajemy.