Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makowe naleśniki z sosem morelowym

Autor
A A A
  • Makowe naleśniki z sosem morelowym

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makowe naleśniki z sosem morelowym - składniki:
  • 1 kg greckiego jogurtu
  • 1/4 szklanki cukru
  • ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
  • 15-20 dag suszonych moreli
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • Ciasto makowe:1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka suchego maku
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • sklarowane masło do smażenia
Makowe naleśniki z sosem morelowym - sposób przygotowania: Robimy krem jogurtowy: duże sitko wykładamy podwójnie gazą, zawieszamy nad miską. Do sitka wkładamy jogurt, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 8 godzin, aż spłynie ?serwatka?, a na sitku pozostanie gęsty serek. Mieszamy go z cukrem i wanilią. Robimy sos morelowy: w rondelku mieszamy umyte i osuszone morele z brązowym cukrem, wlewamy 2,5 szklanki wody, zagotowujemy pod przykryciem i dusimy 20 min. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: miksujemy mąkę z cukrem, 1/2 szklanki (lub więcej) wody oraz pozostałymi składnikami. Pozostawiamy przykryte na godzinę. Patelnię smarujemy sklarowanym masłem, kolejno smażymy 12 naleśników. Pośrodku każdego układamy porcję jogurtowego nadzienia, składamy dowolnie: w sakiewki, rulony, chusteczki albo jak krokiety. Do naleśników podajemy sos morelowy.
Ażurowe naleśniki na słono