Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wołowina z papryką i trawą cytrynową

Autor
A A A
  • Wołowina z papryką i trawą cytrynową

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wołowina z papryką i trawą cytrynową - składniki:
  • 500 g chudej wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 drobno pokrojona łodyga trawy cytrynowej
  • 2.5 cm drobno posiekany kawałek świeżego korzenia imbiru
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce pokrojonej w szerokie kawałki
  • 1 pokrojona w grube krążki cebula
  • 2 łyżki sosu z limonki
  • sól
  • pieprz
  • świeżo ugotowany makaron lub ryż
Wołowina z papryką i trawą cytrynową - sposób przygotowania: Wołowinę kroimy w poprzek włókien, w cienkie paski. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu w woku lub na dużej patelni i smażymy na nim 1 minutę czosnek, cały czas mieszając. Następnie dodajemy wołowinę i, ciągle mieszając, smażymy 2-3 minuty. Na koniec dorzucamy trawę cytrynową oraz imbir, zestawiamy patelnię z ognia. Wołowinę przekładamy do innego naczynia, a na patelnię wrzucamy paprykę i cebulę. Smażymy na dużym ogniu 2-3 minuty, aż cebula zacznie się rumienić i trochę zmięknie. Ponownie przekładamy wołowinę na patelnię, dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Informacje o Wołowina z papryką i trawą cytrynową

  • Menu na komunijne przyjęcie

    Menu na komunijne przyjęcie

    wyzwania Obiad: Chowder z małżami Łosoś z czerwonym sosem curry Wołowina z papryką i trawą cytrynową Sałatka z owczym serem Marokańska sałatka z

  • Dania z jednej patelni - jakie to proste! Inspiracje z całego świata

    Dania z jednej patelni - jakie to proste! Inspiracje z całego świata

    . Banany podawać gorące, prosto z patelni, z kulką lodów, posypane pestkami granatów. Autor: Agnieszka Kręglicka Błyskawiczne i smaczne danie z orientalną nutą. Wołowinę można podać z makaronem ryżowym, który nie wymaga gotowania. Wołowina z papryką i trawą cytrynową 500 g chudej wołowiny 2 łyżki