Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciastka truskawkowe proste

Autor
A A A
  • Ciastka truskawkowe proste

    Fot. Łukasz Kozyra

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciastka truskawkowe proste - składniki:
Ciastka truskawkowe proste - sposób przygotowania: Truskawki przepoławiamy pionowo i wkładamy do wina na godzinę. Mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i masłem. Kiedy powstaną małe grudki, dodajemy jajko i mleko. Mieszamy krótko, tyle żeby wcieliły się w masę. Do natłuszczonej, płytkiej, okrągłej formy o średnicy 22-24 cm wkładamy masę i pieczemy w temperaturze 230°C przez 20 minut. Kiedy ciasto ostygnie, przepoławiamy je poprzecznie, tak aby uzyskać dwa okrągłe placki. Na jednej połowie układamy odcedzone truskawki (wino można wypić). Na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta i tniemy całość na trójkątne części. Można podawać z bitą śmietaną zaprawioną (prawdziwą) wanilią.