Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciastka truskawkowe proste
Ciastka truskawkowe proste - składniki:
Ciastka truskawkowe proste - sposób przygotowania:
Truskawki przepoławiamy pionowo i wkładamy do wina na godzinę. Mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i masłem. Kiedy powstaną małe grudki, dodajemy jajko i mleko. Mieszamy krótko, tyle żeby wcieliły się w masę. Do natłuszczonej, płytkiej, okrągłej formy o średnicy 22-24 cm wkładamy masę i pieczemy w temperaturze 230°C przez 20 minut. Kiedy ciasto ostygnie, przepoławiamy je poprzecznie, tak aby uzyskać dwa okrągłe placki. Na jednej połowie układamy odcedzone truskawki (wino można wypić). Na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta i tniemy całość na trójkątne części. Można podawać z bitą śmietaną zaprawioną (prawdziwą) wanilią.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki