Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem - składniki:
Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem - sposób przygotowania: Kalafiora i brokuły pozbawiamy twardego korzenia i dzielimy na różyczki. Do garnka wypełnionego wodą wrzucamy kawałki pokrojonych warzyw i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa i miksujemy je na gładko razem z płatkami migdałowymi i bazylią. Dolewamy wodę z gotowania, aby uzyskać krem (nie za gęsty i nie za rzadki). Całość przelewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Na samym końcu wrzucamy parmezan i energicznie mieszamy, żeby się rozpuścił. Zupę podajemy z kawałkami niebieskiego sera pleśniowego (np. Dor Blu lub gorgonzoli) i odrobiną oliwy.

Informacje o Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem

  • Zupy kremy z sezonowych warzyw

    Zupy kremy z sezonowych warzyw

    zupie z brokułem. Zielony krem świetnie smakuje z dodatkiem pleśniowego sera i podprażonych płatków migdałów. Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem 1/2 kg kalafiora 1/2 kg brokułów 4 łyżki płatków migdałowych pęczek bazylii garść świeżo startego parmezanu garść pokruszonego