Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata z camembertem i gruszką

Autor
A A A
  • Sałata z camembertem i gruszką

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałata z camembertem i gruszką - składniki:
Sałata z camembertem i gruszką - sposób przygotowania: Obierz gruszki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Połówki owoców włóż do rondla, zalej winem, dodaj miód i goździki, gotuj do miękkości, odstaw do wystygnięcia. Umyj i osącz sałaty oraz cykorię, delikatnie postrzęp je palcami, ułóż na talerzu. Zrób sos: żurawinę wymieszaj z octem balsamicznym, rozbij trzepaczką, powoli wlewając oliwę. Przygotowanym sosem polej sałatę, ułóż na niej połówki camemberta (ser można podgrzać w piekarniku, ale nie za długo, aby nie zaczął 'płynąć'), przed podaniem udekoruj gruszkami i malinami.