Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marynowany tuńczyk z grilla

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marynowany tuńczyk z grilla - składniki:
Marynowany tuńczyk z grilla - sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw nieobrany czosnek, a po kilku minutach chilli. Podgrzewamy, odwracając od czasu do czasu - czosnek przez 15 minut, papryczkom wystarczy 5-7 minut. Studzimy, obieramy czosnek z łupin, a z papryczek możemy usunąć pestki (albo je zostawić, jeśli wolimy ostrzejszy smak). I czosnek, i papryczki miksujemy z sokiem z limonki i połową łyżeczki soli. Połowę pasty rozsmarowujemy na dnie płaskiego naczynia, układamy na tym kawałki tuńczyka, odwracamy je parę razy, aby równomiernie pokryły się przyprawami. Przykrywamy, wstawiamy na 20 minut do lodówki. Robimy salsę: resztę pasty mieszamy z pomidorami, posiekaną cebulą i ziołami, przyprawiamy do smaku solą. Zamarynowane ryby smażymy na lekko natłuszczonej patelni grillowej albo zapiekamy pod rozgrzanym grillem piekarnika (po 2-3 minuty z każdej strony). Na każdym steku z tuńczyka układamy porcję salsy i podajemy.