Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tadżin z kurczaka z kiszoną cytryną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tadżin z kurczaka z kiszoną cytryną - składniki:
Tadżin z kurczaka z kiszoną cytryną - sposób przygotowania: Kurczaka kroimy na kawałki  i podsmażamy na oliwie. Obrane  cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Kolendrę i pietruszkę płuczemy i grubo siekamy. Szafran mieszamy z solą i pieprzem. Gdy kurczak się zrumieni, przekładamy go do naczynia do tadżinu  lub garnka z grubym dnem.  Przykrywamy cebulą, czosnkiem,  ziołami oraz przyprawami i zalewamy odrobiną wody. Dodajemy pokrojone na ćwiartki kiszone cytryny oraz oliwki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez co najmniej 1,5 godziny - im dłużej i im słabszy ogień, tym lepiej. Tadżin dekorujemy kilkoma łodyżkami kolendry.  Podajemy gorący z kuskusem.