Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Roladka z kurczaka z sosem malinowym

Autor
A A A
  • Roladka z kurczaka z sosem malinowym

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Roladka z kurczaka z sosem malinowym - składniki:
  • 25 dag piersi kurczaka
  • 8 dag sera z niebieską pleśnią
  • 10 dag botwinki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 10 dag malin
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Roladka z kurczaka z sosem malinowym - sposób przygotowania: Mięso oczyść z błon, rozbij tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem. Posyp pokruszonym serem i zwiń, formując roladkę. Ułóż na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawiń, mocno skręcając końce. Piecz 15-18 minut w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, odłóż do ostygnięcia. Umyte łodygi botwinki zalej winem, dodaj miód i odrobinę wody, ugotuj do miękkości. Potem wyjmij je z rondla, odłóż, aby ostygły. Odparuj pozostały w rondlu płyn do objętości 20 ml. Do powstałego sosu dodaj przetarte przez sitko maliny, sos worcester i miód, krótko podgrzej. Roladkę pokrój w plastry, podawaj z sosem i łodygami botwinki.