Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fałszywe foie gras

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Fałszywe foie gras - składniki:
Fałszywe foie gras - sposób przygotowania: Umyte i oczyszczone z błon wątróbki wrzucamy razem z pokrojoną w ćwiartki cebulą na patelnię, na której rozgrzaliśmy łyżkę masła. Smażymy, często mieszając, aż przekrojona wątróbka przestanie krwawić (ani chwili dłużej!). Cebula powinna się tylko zeszklić, nie usmażyć. Gdy wątróbki ostygną, dodajemy resztę miękkiego masła, wlewamy porto i posypujemy je mieszanką soli i pieprzu. Miksujemy całość na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia, które nada pasztetowi ładny kształt. Odstawiamy do lodówki na niecałą godzinę. Podajemy pasztet na plastrach piernika!