Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek z ricottą i cynamonem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placek z ricottą i cynamonem - składniki:
  • Nadzienie:
  • masło do formy
  • 800 g ricotty z mleka owczego (można też użyć wersji z mleka owczego i krowiego)
  • 6 średnich jajek
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • skórka otarta z 1 małej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Ciasto:
  • 200 g mąki + odrobina do posypania blaszki i stolnicy
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • spora szczypta soli
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
Placek z ricottą i cynamonem - sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 27 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ricottę ucieramy, dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy. Łączymy z cukrem, skórką cytrynową i cynamonem. Robimy ciasto. Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem i solą. Robimy dołek i wlewamy do niego 1 jajko wymieszane z oliwą. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa, po czym energicznie zagniatamy ciasto przez kilka minut. Rozwałkowujemy na cienki placek. Nawijamy ciasto na wałek, oprószamy stolnicę mąką, odwracamy ciasto na drugą stronę i wałkujemy dalej. Powtarzamy tę czynność kilka razy, aż ciasto będzie miało kilka milimetrów grubości i stanie się prawie przezroczyste. Układamy je w formie, odcinamy zwisające kawałki. Jeśli ciasto gdzieś się rozerwie, zalepiamy je odciętymi kawałkami, smarując każdy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy nadzienie. Resztki ciasta rolujemy w długi wałek, który tniemy na sześć długich pasków. Smarujemy brzegi blaszki jajkiem. Na wierzchu placka układamy na krzyż paski ciasta. Smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180°C przez 30-40 minut. Wypiek jest gotowy, kiedy ricotta urośnie jak suflet, a ciasto się zarumieni. Podajemy w temperaturze pokojowej, najlepiej następnego dnia po upieczeniu. Uwaga: w Polsce znalezienie dobrej ricotty graniczy z cudem - ta, którą można kupić w sklepach, produkowana przemysłowo, moim zdaniem nie nadaje się do tego ciasta. Znacznie lepiej wychodzi ono z dobrym, niezbyt kwaśnym białym serem. Można go zemleć kilka razy lub po prostu zmiksować.