Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mus z szynki w galarecie z sherry
Mus z szynki w galarecie z sherry - składniki:
Mus z szynki w galarecie z sherry - sposób przygotowania:
Robimy galaretę: wlewamy bulion do rondla, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę. Jajko rozbijamy, żółtko pozostawiamy do innej potrawy, białko i pokruszoną (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) skorupkę dodajemy do bulionu. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 20 minut, przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Namaczamy żelatynę w sherry, podgrzewamy na parze, mieszając, aż się rozpuści. Dodajemy do sklarowanego bulionu, studzimy. Półtoralitrową formę spłukujemy zimną wodą, na dno wlewamy cienką warstwę galarety, wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Resztę galarety wlewamy do szerokiego płaskiego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia.Robimy mus: namaczamy żelatynę w sherry, potem rozpuszczamy na parze, stale mieszając i łącząc z bulionem. Dymkę szklimy na maśle, dodajemy przecier pomidorowy, potem żelatynę i podgrzewamy minutę, mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z drobno posiekaną szynką. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno, delikatnie łączymy z szynką. Mus wstawiamy do naczynia z lodem i studzimy w lodówce, od czasu do czasu mieszając. Gdy zacznie się ścinać, napełniamy nim formę, do której wcześniej wylaliśmy galaretę, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Wyjmujemy z formy, dekorujemy pokrojoną w kosteczkę zastygłą galaretą (tą z płaskiego naczynia) oraz natką.
- Galareta:
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 mała torebka (7 g) żelatyny
- 1/4 szklanki sherry (najlepiej medium dry)
- Mus:
- 2 torebki (po 7 g) żelatyny
- 1/4 szklanki sherry (najlepiej medium dry)
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 łyżki posiekanej cebulki dymki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub łyżka koncentratu
- 70 dag szynki
- gałka muszkatołowa
- 1 szklanka tortowej (36%) śmietany
- natka do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki