Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus z szynki w galarecie z sherry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus z szynki w galarecie z sherry - składniki:
Mus z szynki w galarecie z sherry - sposób przygotowania: Robimy galaretę: wlewamy bulion do rondla, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę. Jajko rozbijamy, żółtko pozostawiamy do innej potrawy, białko i pokruszoną (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) skorupkę dodajemy do bulionu. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 20 minut, przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Namaczamy żelatynę w sherry, podgrzewamy na parze, mieszając, aż się rozpuści. Dodajemy do sklarowanego bulionu, studzimy. Półtoralitrową formę spłukujemy zimną wodą, na dno wlewamy cienką warstwę galarety, wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Resztę galarety wlewamy do szerokiego płaskiego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia.Robimy mus: namaczamy żelatynę w sherry, potem rozpuszczamy na parze, stale mieszając i łącząc z bulionem. Dymkę szklimy na maśle, dodajemy przecier pomidorowy, potem żelatynę i podgrzewamy minutę, mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z drobno posiekaną szynką. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno, delikatnie łączymy z szynką. Mus wstawiamy do naczynia z lodem i studzimy w lodówce, od czasu do czasu mieszając. Gdy zacznie się ścinać, napełniamy nim formę, do której wcześniej wylaliśmy galaretę, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Wyjmujemy z formy, dekorujemy pokrojoną w kosteczkę zastygłą galaretą (tą z płaskiego naczynia) oraz natką.