Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Croissanty

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Croissanty - składniki:
  • 1.5 szklanki ciepłego mleka (40°C)
  • 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 1 czubata łyżka suszonych drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki mąka+pszenna">mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 30 dag zimnego masła
  • 1 żółtko do posmarowania rogalików
Croissanty - sposób przygotowania: Robimy ciasto: mieszamy mleko z cukrem i drożdżami, czekamy 5 minut, aż mieszanina się spieni. Dodajemy 3 i 3/4 szklanki mąki wymieszanej z solą, wyrabiamy mikserem przez 6-7 minut na niskich obrotach. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy rękami jeszcze 2 minuty. Dodajemy po trochu mąkę, stale zagniatając. Ciasto jest gotowe, kiedy jest miękkie i lekko klei się do ręki. Wtedy przestajemy dodawać mąkę. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 3,5-4 cm, zawijamy w przezroczystą folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Masło układamy na desce wyłożonej przezroczystą folią, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozwałkowujemy, formując prostokąt o wym. 20 x 15 cm. Wkładamy do lodówki. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto drożdżowe na prostokąt o jednym boku trzy razy dłuższym niż drugi (np. 20 x 60 cm). Układamy ciasto na stolnicy krótszym bokiem w swoją stronę, pośrodku kładziemy rozwinięte z folii masło. Zawijamy masło w ciasto, oprószamy odrobiną mąki i rozwałkowujemy: najpierw odwracamy ciasto tak, aby znowu jego krótszy bok był ułożony w naszą stronę, wałkujemy, aby powstał równy placek o bokach jak poprzednio (20 x 60 cm). Składamy go na 3 części - powstanie kwadrat o boku 20 cm. Zawijamy ten kwadrat w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem wyjmujemy ciasto, ponownie rozwałkowujemy je na prostokąt o poprzednich wymiarach, znowu składamy. Czynności te powtarzamy jeszcze 2 razy (w sumie mamy 4 etapy wałkowania), po każdym rozwałkowaniu wkładamy ciasto na godzinę do lodówki, z wyjątkiem ostatniego wałkowania, po którym ciasto musi odpoczywać w lodówce co najmniej 8 godzin (nie dłużej jednak niż 18 godzin). Gotowe ciasto rozwałkowujemy do grubości 6 mm, wycinamy trójkąty o podstawie 14 i wysokości 16 cm. Rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka i nadajemy kształt rogalików. Żółtko roztrzepujemy z małą ilością wody i smarujemy croissanty. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, rogaliki jeszcze raz smarujemy żółtkiem, pieczemy 5 minut. Potem obniżamy temperaturę do 190°C i dopiekamy przez 10 minut.
Chrupiący croissant z bananem i nutellą

Informacje o Croissanty

  • Croissant - najważniejsze jest masło

    <strong>Croissant</strong> - najważniejsze jest masło

    Test rogalika Po pierwsze, dobry croissant musi zdać test. Przeprowadziłam go razem z Joanną Orłoś z biura prasowego cukierni Batida. Rozdzierałyśmy, kruszyłyśmy, ugniatałyśmy, smakowałyśmy i wąchałyśmy... To należy zbadać

  • Słodki początek dnia

    Słodki początek dnia

    ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Te rogaliki zrobimy szybko samodzielnie w domu z gotowego ciasta francuskiego. Wyjęte z piekarnika, podane jeszcze na ciepło z dżemem lub miodem zadowolą każdego łasucha. Croissanty 1 opakowanie ciasta francuskiego (świeżego lub

  • Śniadanie dookoła świata

    Śniadanie dookoła świata

    chrupiące. Podawaj gorące. Śniadanie kontynentalne, w porównaniu z tradycyjnym śniadaniem angielskim, wyda się zapewne dość skromne. Śniadanie kontynentalne składa się zazwyczaj ze słodkich wypieków, np. croissantów, pain au chocolat (bułeczki z ciasta francuskiego z czekoladą) brioszki, masła i wyboru

  • Gotuj jak szef kuchni we własnym domu! Oto najlepsze przepisy kuchni francuskiej

    Gotuj jak szef kuchni we własnym domu! Oto najlepsze przepisy kuchni francuskiej

    , w rzeczywistości tę tartę bardzo łatwo przygotować. Jeśli chcesz, nie dodawaj do niej calvadosu (możesz również zastąpić go sokiem jabłkowym). Zamiast gotowego ciasta francuskiego możesz także wykorzystać to domowej produkcji (na przykład z tego przepisu na croissanty ) albo ciasto kruche

  • Apetyt na wiedzę - przekąski dla uczniów wspomagające koncentrację

    Apetyt na wiedzę - przekąski dla uczniów wspomagające koncentrację

    croissanta. Również najmłodsi miłośnicy wyrobów cukierniczych mogą pomiędzy lekcjami skosztować podobnych smakołyków. Puszysty croissant doskonale smakować będzie w towarzystwie owoców jagodowych, które zawierają dużo witamin, jak również przeciwutleniaczy, wzmacniających komórki nerwowe. - Dzięki aż dwóm

  • Paryż mój słodki - bardzo apetyczna lektura

    Paryż mój słodki - bardzo apetyczna lektura

    Dla Amy francuska stolica to nie wieża Eiffla czy Luwr, ale raczej croissanty, makaroniki, trufle, prawdziwa czekolada... Dzięki książce Paryż mój słodki możecie wybrać się w kulinarną podróż razem z autorką. Wszystko tutaj oblane jest czekoladą, słodko pachnie i zostawia po

  • Francuski łącznik

    Francuski łącznik

    wąskie u podstawy - wtedy powstaną ładne croissanty. Każdy z kawałków smarujemy powidłem i zawijamy od podstawy trójkąta formując rogaliki. Croissanty układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 20 minut, aż rogaliki się zezłocą.

  • 9 kuchennych trików, które sprawią, że twoje życie stanie się prostsze

    9 kuchennych trików, które sprawią, że twoje życie stanie się prostsze

    owoców. To spowoduje, że banan w krótkim czasie stanie się miękki i dojrzały. Chrupiący croissant z bananem i nutellą Lody tuż po wyjęciu z zamrażalnika są zazwyczaj tak twarde, że trudno nałożyć je do miseczki. Nie zawsze mamy czas i chęć czekać, aż się lekko rozmrożą. Aby były aksamitnie