Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasta z bakłażanów i oliwy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasta z bakłażanów i oliwy - składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego na ćwiartki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
Pasta z bakłażanów i oliwy - sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Bakłażany nakłuwamy widelcem, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. (aż będą miękkie). Po wyjęciu odstawiamy je na 15 minut. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki, miąższ kroimy w drobną kostkę i miksujemy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek i sól, a następnie raz jeszcze miksujemy, przekładamy do miseczki i posypujemy natką pietruszki.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka