Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto z cytrynowym kremem i owocami

Autor
A A A
  • Ciasto z cytrynowym kremem i owocami

    Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto z cytrynowym kremem i owocami - składniki:
Ciasto z cytrynowym kremem i owocami - sposób przygotowania: Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem formę (może być okrągła lub kwadratowa). Dno nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Robimy masę cytrynową. W garnku mieszamy maślankę z żółtkami, dodajemy cukier, mąkę i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką do śmietany. Gdy masa zyska konsystencję budyniu, zdejmujemy z ognia. Dodajemy olejek waniliowy, sok z cytryny i skórkę startą na drobnych oczkach. Szybko i mocno mieszamy, dopóki masa nie stanie się jednolita. Odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ubijamy śmietankę (żeby się dobrze ubiła, musi być mocno schłodzona). Ubitą śmietankę łączymy z przechłodzoną cytrynową masą. Całość wykładamy na upieczony spód i równo rozprowadzamy. Na wierzchu układamy naszą owocową kompozycję. Przed podaniem ciasto należy wstawić do lodówki na jeszcze ok. 30 minut.