Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z pieczonym kurczakiem w koszykach z parmezanu

Autor
A A A
  • Sałatka z pieczonym kurczakiem w koszykach z parmezanu

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z pieczonym kurczakiem w koszykach z parmezanu - składniki:
Sałatka z pieczonym kurczakiem w koszykach z parmezanu - sposób przygotowania: Zrób marynatę z 2 łyżek oliwy, soli, pieprzu, papryki i roztartego ząbka czosnku. Włóż do niej mięso, odstaw na 2 godziny. Następnie wyjmij i upiecz w temp. 180°C (20 minut). Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, rozsyp równą warstwą na rozgrzanej teflonowej patelni. Podsmaż na złoty kolor (jak naleśniki), a potem ostrożnie zdejmij. Jeszcze gorące parmezanowe placki układaj na odwróconych miseczkach - w ten sposób uformują się koszyczki. Obranego buraczka pokrój w cieniutkie plasterki, wrzuć na gorący olej i usmaż chipsy. Po usmażeniu wyjmij je z tłuszczu łyżką cedzakową, osącz na papierowym ręczniku. Zrób sos: resztę oliwy wymieszaj z musztardą i posiekanym koperkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. W koszyczku z parmezanu układaj najpierw porwane na kawałki liście sałaty, potem pokrojone w cienkie plasterki mięso, chipsy buraczkowe i listki cykorii. Polej sosem i podawaj. Jeśli nie chce ci się robić koszyczków z parmezanu, podaj sałatkę na talerzyku.