Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody z roqueforta i miodu

Autor
A A A
  • Lody z roqueforta i miodu

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody z roqueforta i miodu - składniki:
  • Na 750 ml lodów:
  • 90-125 ml dobrego miodu
  • 115 g sera roquefort lub innego z niebieską pleśnią
  • 250 ml tłustego mleka
  • 4 duże żółtka
  • 250 ml 36% śmietanki
Lody z roqueforta i miodu - sposób przygotowania: Podgrzewamy miód w małym rondelku, odstawiamy. Ser kruszymy do większej miski. W rondelku podgrzewamy mleko. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy żółtka i zaparzamy gorącym mlekiem, wlewając je powoli i stale mieszając. Powstałą masę z powrotem przelewamy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając plastikową szpatułką i uważając, aby nie przywierała do dna. Kiedy zgęstnieje i zacznie oblepiać szpatułkę, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito do miski z serem. Mieszamy, aż większość sera się stopi (trochę serowych kawałeczków może pozostać, gotowe lody będą miały ciekawszą konsystencję). Łączymy ze śmietanką i miodem, a potem wstawiamy miskę do większego naczynia z lodem, całkowicie studzimy, następnie wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie zupełnie zimna, zamrażamy ją w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.]. Z czym podać?* można skropić podgrzanym miodem i posypać uprażonymi pekanami lub orzechami włoskimi.* dobrym dodatkiem będą pieczone gruszki, znakomicie pasujące smakiem do sera pleśniowego.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!