Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Lody z roqueforta i miodu
Lody z roqueforta i miodu - składniki:
Lody z roqueforta i miodu - sposób przygotowania:
Podgrzewamy miód w małym rondelku, odstawiamy. Ser kruszymy do większej miski. W rondelku podgrzewamy mleko. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy żółtka i zaparzamy gorącym mlekiem, wlewając je powoli i stale mieszając. Powstałą masę z powrotem przelewamy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając plastikową szpatułką i uważając, aby nie przywierała do dna. Kiedy zgęstnieje i zacznie oblepiać szpatułkę, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito do miski z serem. Mieszamy, aż większość sera się stopi (trochę serowych kawałeczków może pozostać, gotowe lody będą miały ciekawszą konsystencję). Łączymy ze śmietanką i miodem, a potem wstawiamy miskę do większego naczynia z lodem, całkowicie studzimy, następnie wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie zupełnie zimna, zamrażamy ją w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.]. Z czym podać?* można skropić podgrzanym miodem i posypać uprażonymi pekanami lub orzechami włoskimi.* dobrym dodatkiem będą pieczone gruszki, znakomicie pasujące smakiem do sera pleśniowego.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki