Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - składniki:
  • Farsz:
  • 300 g cebuli
  • olej do smażenia
  • 300 g kaszy gryczanej (1 kg po ugotowaniu)
  • 1/2 kg półtłustego lub tłustego twarogu
  • świeża szałwia
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (typ 500)
  • 150 g razowej mąki orkiszowej (może być typ 2000)
  • 200 ml letniej wody
  • sól
  • 50 g miękkiego masła + trochę do polania gotowych pierogów
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - sposób przygotowania: Robimy farsz. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy ugotowaną kaszę, pokruszony twaróg i posiekaną szałwię, solimy, pieprzymy, mieszamy. Z obu rodzajów mąki, wody, soli i masła zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na cienki placek. Wykrawamy kółka szklanką, na każde kładziemy porcję farszu, składamy i sklejamy, formując pierogi. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy, aż wypłyną na wierzch (kilka minut). Podajemy polane roztopionym masłem.
4 sposoby na zawijanie pierogów