Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kedgeree

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kedgeree - składniki:
  • 700 g wędzonego dorsza bez ości
  • 2 liście laurowe
  • 3/4 szklanki ryżu długoziarnistego lub basmati
  • 1/2 kostki masła
  • 1 średnia
  • drobno posiekana cebula
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki curry w proszku
  • 2 cytryny
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 duże garści świeżej
  • grubo pokrojonej kolendry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Kedgeree - sposób przygotowania: Filety wkładamy do rondla razem z liśćmi laurowymi, wlewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem ok. 5 min. Po wyjęciu z wody studzimy rybę przez chwilę, po czym zdejmujemy z niej skórkę i dzielimy mięso na kawałki. 0,5 litra wody doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niej ryż, gotujemy 10 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. W rondelku rozpuszczamy masło i podgrzewamy na nim cebulę oraz czosnek ok. 5 min, aż warzywa zmiękną - nie powinny jednak się przysmażyć. Do cebuli i czosnku dodajemy curry, podgrzewamy jeszcze przez chwilę i wlewamy sok z jednej cytryny (nie zdejmujemy potrawy z palnika). Jaja obieramy i kroimy na ćwiartki. Do cebuli i czosnku wkładamy ryż i rybę, a gdy się nieco podgrzeją, dodajemy jaja i kolendrę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Potrawę podajemy udekorowaną drugą cytryną.

Informacje o Kedgeree

  • Śniadanie dookoła świata

    Śniadanie dookoła świata

    płynne i wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Na gorący tłuszcz nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż placuszki o średnicy ok. 8 cm i grubości pół centymetra. Usmażone placki odkładaj w ciepłe miejsce. Podawaj ze świeżymi owocami lub syropem klonowym. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Kedgeree

  • Ryż z czterech stron świata

    Ryż z czterech stron świata

    miejsce wylej rozmącone jajka. Gdy zaczną się ścinać, wymieszaj je i poszarp na kawałki łopatką. Wymieszaj z ryżem, smaż jeszcze 1-2 minuty. Podawaj natychmiast. Zobacz też przepis na ryż smażony z warzywami oraz ryż smażony z krewetkami . Kedgeree to danie z ryżu z dodatkiem jajek, ryby (często