Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym - składniki:
Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym - sposób przygotowania: Mieszamy mąkę z sherry, dodajemy sok z cytryny, sosy sojowy i pieprzowy, imbir oraz czosnek. Mięso kroimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i zostawiamy na 3-4 godziny. Podprażamy nasiona sezamu na suchej patelni, odkładamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i roślinny. Wkładamy osączone z marynaty kawałki kurczaka (marynatę zostawiamy!), rumienimy i zdejmujemy z patelni. Wrzucamy grzyby i smażymy 3 minuty. Pod koniec dodajemy szalotki pokrojone w piórka. Łączymy z kurczakiem i marynatą. Smażymy, aż wszystko pokryje się sosem, wsypujemy uprażony sezam. Podajemy z ryżem.

Informacje o Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym

  • Apetyczne kąski z kurczaka - orientalne czy śródziemnomorskie?

    Apetyczne kąski z kurczaka - orientalne czy śródziemnomorskie?

    suszone i mrożone), a także sklepach z żywnością orientalną. Do przyrządzania potraw używa się zazwyczaj jedynie kapeluszy, ponieważ nóżki tych grzybów są twarde i trzeba je dłużej gotować, by zmiękły. Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżki sherry

  • Umami. Tajemniczy piąty smak

    Umami. Tajemniczy piąty smak

    , przysmażamy na oliwie w brytfance. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 minuty. Filety podajemy z sosem nori i skrapiamy sokiem z cytryny. KURCZAK Z GRZYBAMI SHIITAKE I SOSEM PIEPRZOWO-SEZAMOWYM (dla 4 osób) 2 łyżeczki mąki