Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Białe małże i krewetki dla poety

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Białe małże i krewetki dla poety - składniki:
  • 600 g oczyszczonych (mogą być surowe lub obgotowane) krewetek black tiger
  • 600 g białych małży (np. vongole)
  • 10-15 łyżek oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek kolendry
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki białego wina
  • do smaku sok z cytryny
Białe małże i krewetki dla poety - sposób przygotowania: Jeśli używamy mrożonych krewetek i małży, wcześniej je rozmrażamy (małże w wodzie) i dokładnie płuczemy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy posiekaną kolendrę, małże i krewetki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystkie małże się otworzą (nie należy jeść tych, które pozostaną zamknięte), wlewamy wino i sok z cytryny. Dusimy jeszcze 5 minut na średnim ogniu.
Krewetki w kokosowej panierce