Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Vieux garcon - owoce w alkoholu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Vieux garcon - owoce w alkoholu - składniki:
Vieux garcon - owoce w alkoholu - sposób przygotowania: Do słoja wkładamy kolejno sezonowe owoce (wtedy, kiedy się pojawiają, najlepiej w pełni ich sezonu), na przykład po 1/2 kg - truskawek, malin, wiśni, poziomek, porzeczek, moreli, mirabelek itd. Każdą warstwę zasypujemy szklanką cukru i zalewamy 70% alkoholem, tak aby przykrył owoce. Słój powinien być szczelnie zamknięty, aby nie ulatniał się alkohol i aromat owoców. Jeżeli cukier nie rozpuści się, można delikatnie potrząsnąć słojem, ale nie mieszać. Napełniony i zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce aż do Bożego Narodzenia. Tak przygotowane owoce są znakomitym deserem. Mogą również być dodatkiem do innych deserów.