Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Udziec jagnięcy nomadów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Udziec jagnięcy nomadów - składniki:
  • 1 udziec jagnięcy o wadze 2.5-3 kg
  • po 1 łyżce przypraw garam masala i tandoori masala
  • kurkumy oraz nasion kuminu
  • sól
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 placków pita lub pszennych tortilli
  • 3 garści wiśni lub czereśni (bez pestek)
Udziec jagnięcy nomadów - sposób przygotowania: Wykopujemy w ziemi zagłębienie na tyle duże, aby zmieścił się w nim udziec jagnięcy. Wsypujemy tam brykiety grillowe i podpalamy je. Czekając, aż zaczną się żarzyć, nacieramy udziec przyprawami, oliwą i obkładamy plackami pita. Z kilku warstw folii aluminiowej tworzymy dużą kieszeń, układamy w niej udziec, obsypujemy wiśniami i szczelnie zamykamy, aby do środka nie dostał się popiół. Pakunek z mięsem kładziemy na rozżarzonych brykietach, lekko obsypujemy ziemią i pozostawiamy na 2 godziny. Gotowy udziec możemy podać z jogurtem greckim wymieszanym z serem feta oraz z sałatką z ogórków, pomidorów i mięty, którą przyprawiliśmy solą i pieprzem, a potem skropiliśmy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.