Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek serowo-jagodowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placek serowo-jagodowy - składniki:
Placek serowo-jagodowy - sposób przygotowania: Przygotowujemy ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na dwa prostokątne placki o jednakowych wymiarach i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Jagody myjemy i osączamy, trochę owoców odkładamy do dekoracji ciasta. Resztę mieszamy z cukrem i dusimy około 5 minut na małym ogniu. Robimy masę serową: twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, a gdy spęcznieje, podgrzewamy, stale mieszając, aż się rozpuści. Kremówkę ubijamy, delikatnie mieszamy z serem i przestudzoną żelatyną. Na kruchy spód nakładamy masę serową, a na nią jagody. Przykrywamy jagody drugim kruchym plackiem. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Dekorujemy jagodami, wkładamy na godzinę do lodówki.