Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pastilla

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pastilla - składniki:
Pastilla - sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy i zalewamy taką ilością wody, aby pokryła mięso. Dodajemy cebulę, oliwę, sól, pieprz, cynamon i szafran. Gotujemy ok. 30 min (mięso powinno być miękkie). Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki. Wyjmujemy kurczaka, osuszamy i obieramy z kości. Wywar z kurczaka pozostawiamy na małym ogniu, aby odparował. Gdy znacznie zmniejszy swą objętość, dodajemy jedno po drugim jajka, delikatnie mieszając, aby otrzymać jednolitą masę. Zdejmujemy garnek z ognia, gdy płyn calkowicie wyparuje. Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy z cukrem i miksujemy, dodając aromat pomarańczowy. Natłuszczoną formę do pieczenia wykładamy pięcioma płatami ciasta filo - każdy płat smarumemy rozpuszczonym masłem. Brzegi ciasta powinny wystawać poza formę. Środek ciasta wypełniamy pastą jajeczno-cebulową, na to kładziemy kawałki kurczaka, całość polewamy resztą masła, a na wierzchu rozsmarowujemy migdały. Zawijamy ciasto do środka. Ponownie smarujemy masłem i przykrywamy kolejnym płatem ciasta, który smarujemy żółtkiem. Jeszcze raz smarujemy ciasto masłem. Placek pieczemy 30 min w 180°C, aż nabierze złotej barwy. Przed podaniem smarujemy je miodem i posypujemy mieszanką migdałów, cukru i cynamonu.