Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pastilla
Pastilla - składniki:
Pastilla - sposób przygotowania:
Kurczaka porcjujemy i zalewamy taką ilością wody, aby pokryła mięso. Dodajemy cebulę, oliwę, sól, pieprz, cynamon i szafran. Gotujemy ok. 30 min (mięso powinno być miękkie). Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki. Wyjmujemy kurczaka, osuszamy i obieramy z kości. Wywar z kurczaka pozostawiamy na małym ogniu, aby odparował. Gdy znacznie zmniejszy swą objętość, dodajemy jedno po drugim jajka, delikatnie mieszając, aby otrzymać jednolitą masę. Zdejmujemy garnek z ognia, gdy płyn calkowicie wyparuje. Migdały prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy z cukrem i miksujemy, dodając aromat pomarańczowy. Natłuszczoną formę do pieczenia wykładamy pięcioma płatami ciasta filo - każdy płat smarumemy rozpuszczonym masłem. Brzegi ciasta powinny wystawać poza formę. Środek ciasta wypełniamy pastą jajeczno-cebulową, na to kładziemy kawałki kurczaka, całość polewamy resztą masła, a na wierzchu rozsmarowujemy migdały. Zawijamy ciasto do środka. Ponownie smarujemy masłem i przykrywamy kolejnym płatem ciasta, który smarujemy żółtkiem. Jeszcze raz smarujemy ciasto masłem. Placek pieczemy 30 min w 180°C, aż nabierze złotej barwy. Przed podaniem smarujemy je miodem i posypujemy mieszanką migdałów, cukru i cynamonu.
- 50 dag ciasta filo
- 20 dag masła
- 1 żółtko
- Na farsz:
- 1 1/2 kg kurczaka
- 5 poszatkowanych cebul
- 75 ml oliwy
- 1 łyżeczka do kawy soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- 1 poszatkowany
- pęczek natki pietruszki
- 8 jaj
- 50 dag migdałów sparzonych i obranych ze skórki
- 20 dag grubego cukru
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- Do dekoracji:
- 3 łyżeczki miodu
- 10 g poszatkowanych migdałów uprażonych na suchej patelni
- szczypta cynamonu
- garstka grubego cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki